1. Waarom een beroep doen op een expert van een veilinghuis ? 

Jo Vandercappellen zit al 25 jaar in het vak en heeft een zeer goed beeld van de evolutie van de markt in diverse domeinen. Galerie Athena veilt  meer dan 4.000 loten online per jaar. Haar team van deskundigen weet waar vraag naar is en waar niet.

2. Waar is vandaag de dag vraag naar op de kunst- en antiekmarkt?

Om deze vraag te illustreren, legt Jo een kleine vergelijking voor tussen een 17e eeuws wandtapijt en een 19e eeuwse porseleinen vaas…

3. Moet u een huis zo snel mogelijk leegmaken na overlijden of verkoop?

Dit is nooit gemakkelijk. Het is heel belangrijk om de waarde van de spullen te kennen voordat u ze opruimt. Daarom is het de moeite waard om een deskundige in te schakelen. Hij of zij kan u begeleiden en zorgen voor de verdeling van de waardevolle en minder waardevolle spullen.

Jo is een algemeen expert, hij kan 90% van wat hem wordt voorgelegd beoordelen. Voor de overige 10% werkt hij samen met gespecialiseerde deskundigen in Brussel of Parijs.

4. Wie is Jo, wat drijft hem in zijn werk als deskundige?

Jo taxeert al meer dan 25 jaar voorwerpen, meubels en schilderijen. Een beroep dat hij al van jongs af aan als een passie beoefent: al op de zolder van zijn grootvader rommelde hij rond, groef echte, soms goed verborgen schatten op en bracht ze aan het licht.

5. Hebben we allemaal een schat thuis? “Moet ik dit stuk verkopen?

Jo’s beste advies: verkoop wat je niet mooi vindt en houd wat je wel mooi vindt, zonder je al te veel zorgen te maken over de waarde van het stuk… zo maak je nooit fouten.

6. Jo Vandercappellen heeft een favoriet gebied: juwelen.

In een huis dat leeggehaald moet worden, vindt men vaak sieraden. Ze vertellen een verhaal… dat van een familie, vaak over meerdere generaties. In de openbare verkoop zijn juwelen tegenwoordig zeer gewild. Maar je moet nog steeds waardevolle en fantasiejuwelen kunnen scheiden. Jo’s advies? Verkrijg de informatie die u nodig hebt om met kennis van zaken te verkopen, en neem de tijd om de emotionele last van de juwelen die u van een naast familielid hebt geërfd, te verwerken.

 


7. Wat verkopen we bij Galerie Athena?

Zodra de stukken door onze deskundigen zijn getaxeerd en u hebt besloten ze te koop aan te bieden, komt Jo bij u thuis, rondt het contract af en nummert de stukken. De stukken worden drie dagen tentoongesteld en u kan als verkoper de verkoop vanachter uw computer volgen, zonder dat u zich hoeft te verplaatsen. Oosterse tapijten, porselein, vintage en designmeubelen, juwelen of zilverwerk… in het depot van Galerie Athena wachten duizenden stukken op een nieuwe koper…